Risotto Porcini
Får vi presentera ett säkert tips på en grym risotto, hämtad från hjärtat av Toscanas böljande kullar. Den här rätten avnjuts lämpligast på en veranda i solnedgången till de smäktande tonerna av Guiseppe Verdis operaverk, till exempel Otello. Behöver vi nämna att ett vin av samma dignitet kommer förgylla upplevelsen?
Det här behöver du till 4 pers.
1 kuvert Mondana Karl Johan
3 Karl Johan-svampar
2 dl ris
(arborio eller carnaroliris passar båda utmärkt)
1 schalottenlök
50 g champinjoner
5 dl vatten
1 dl vitt vin
50 gr smör 75 gr riven parmigiano reggiano
Gör så här
Finhacka charlottenlök och rengör svampen med varm fuktat hushållspapper.
Skär stjälkarna i tärningar och smörfräs dem i en panna tillsammans med charlottenlöken.
Tillsätt riset och låt fräsa med så det blir glansigt.
Tillsätt 1 dl vitt vin och låt koka in.
Under tiden koka upp 5 dl vatten och blanda i ett kuvert Mondana Karl Johan.
Späd risotton med buljongen under ca 20 minuter (riset ska ha kvar en liten kärna).
Skär hälften av svamphattarna i kuber, stek dem i en panna med lite olja och tillsätt dem till riset när det kokat 2/3 av tiden. Skiva resten av hattarna fint och marinera i lite olja, salt, peppar och aromatiska örter, lite efter tycke och smak.
I med en rejäl klick smör och rikligt riven parmigiano reggiano och lite fin hackad persilja
Risotton skall bli mjuk och krämig (lite lös).
Servera och njut!