Mondana - Mumsiga fonder & Såser!

View Original

Halländsk Långkål

Det här behöver du för 4 port.

1,5 kg färsk Grönkål

1 kuvert Mondana Skinka/Fläsk

5 dl Vatten

50 gr Smör

1,5 dl Grädde

1 msk Sirap

Vitpeppar ev. Salt


Gör så här 

1. Skölj och repa av bladet från de grova stjälkarna.

  • 2. Koka upp vattnet häll i Mondana Skinka/Pork lägg i grönkålen koka den mjuk i ca 30 minuter. En stor kastrull behövs.

  • 3. Tag upp och låt rinna av. Krama ut så mycket vätska som möjligt när kålen kallnat. Hacka den grovt.

  • 4. Fräs kålen i smör i stor stekpanna eller stekgryta.

  • 5. Späd med grädden och smaksätt med peppar, lite sirap och eventuellt lite salt.

  • 6. Låt puttra ihop så det blir en snabb stuvning.

    Underbart gott på julbordet till skinkan och de små varma.