Dansk Fläskstek

Jag lovar dig att när du tar den första tuggan av den frasiga svålen kommer det att krulla sig i munnen Dansk fläskstek med gräddig skysås är bara så gott. Prova detta som en god söndags middag eller varför inte göra en underbar BBQ, då följer du receptet snabbt du ger den sista krispigheten ute på grillen istället för i ugnen.

Klassisk dansk fläskstek kan du göra på fläsksida, karré, ribbestek, benfri kotlett eller skinkfransyska bara så länge svålen är kvar .

Du kan fråga i charken då dessa säljs med svål längre. Be om en Dansk Fläskstek. Det är viktigt att det finns ca 8 mm fettrand under svålen. Till fyra portioner räkna 900 gram fläskstek med svål utan ben eller 1,1 till 1,2 kg med ben.

Förslag på tillbehör: danska sockerstekta potatisar - små kokta potatisar brynta i lite smör och socker, brysselkål, rödkål, inlagd gurka, pickles och svartvinbärsgelé. Du kan också rosta rotfrukter och rödlök i pannan med fläsksteken.

Du behöver:

900 gram fläskkött med svålen kvar

2 krm finmald svartpeppar

2 tsk salt

1 tsk kummin

Sås

1 msk vetemjöl

1 msk smör

2,5 dl grädde

1 dl mjölk

1 dl steksky från fläsksteken

1 kuvert Mondana Skinka

svartvinbärsgelé.

Tillbehör: rotselleri, morötter, palsternackor, rödlökar, rödkål, brysselkål, små fina potatisar, inlagd gurka, pickles och gelé.  

Gör så här: Sätt ugnen på 140 grader, Rista svålen genom att skära parallella skåror eller rutor i svålen med någon halv cm mellanrum. Salta och peppra samt gnid in fläsksteken med kummin runt om och låt den ligga i 10 minuter. Häll 1 cm vatten i en ugnsform och lägg i fläsksteken med svålen nedåt i vattnet. Sätt in fläsksteken i ugnen i 40 minuter med fläsksvålen nedåt. Börja förberedd, skala och dela tillbehör grovt som t.ex. rotselleri, morötter, palsternackor och rödlökar. Ta ut fläsksteken och vänd på den med svålen uppåt. Sätt i termometer. Lägg i rotfrukter och rödlök runt om du vill ha det till. Tillsätt 1 dl vatten. Höj värmen till 175 grader och fortsätt att steka fläsksteken i ugnen i ca en timme. Stek till temperaturen i fläsksteken är 68 – 70 grader.

Gör såsen till fläsksteken : smält smör i en såskastrull, tillsätt mjölet under omrörning och bryn tills det är ljust brunt. Tillsätt mjölk, grädde och 1 kuvert Mondana Skinka under omrörning samt liten skvätt vatten. Koka ihop såsen under omrörning. Ställ åt sidan. Värm rödkål i en kastrull. Koka brysselkål i en kastrull. Höj värmen i ugnen till grill 225 grader. Grilla fläsksteken ca 10 minuter eller tills svålen är knaprig och har fin färg. Här kan du välja om du vill ta ut steken och ge sista ytan ute på grillen. Sila skyn från pannan. Ta ca 1 dl steksky ner i såsen och rör om koka upp och smaka av såsen med ev. lite gelé. Skiva upp fläsksteken i tunna skivor

Servera fläsksteken med potatisen och rotfrukterna på ett serveringsfat. Tillsammans med rödkål, inlagd gurka, pickles, brysselkål och eventuellt svartvinbärsgelé.


Föregående
Föregående

Ugnsrostad Lammstek med Rödvinssås

Nästa
Nästa

Glaserade Revben