Ugnsrostad Lammstek med Rödvinssås

Det här behöver du för 4 pers.

1 lammstek med ben

2-3 msk olivolja

2 msk flingsalt

Svartpeppar, nymalen

Rosmarin kvistar

Vitlök

1 Mondana Lamm

1 Mondana Rödvin

Vatten, maizena redning

Smör


Gör så här 

Sätt ugnen på 175 grader.

Gnid in lammsteken med olja och strö på rikligt med salt och peppar. Stick 5-6 ”hål” i steken med en skalkniv och stoppa in rosmarinkvistar och vitlök så de sitter kvar.

Lägg till steken på ett galleri och en plåt under med vatten och sätt in i ugn i 10 minuter, sänk sedan värmen till 125 grader och ugnsbaka steken i 2,5-3 timmar, känn efter med en gaffel, när köttet börjar kännas mört är håla. göra om. Eller använd stektermometer. Vid innertemperatur 60 grader är lammsteken klar. Ta ut och låt den vila i 10-15 minuter i smörpapper.

Häll ca 6 dl vatten i en kastrull och tillsätt Mondana Lamm och Rödvin och koka upp smaka av och späd ev. med mer vatten reda av med maizena till önskad konsistens och blanka av med en klick smör.

Skär upp steken i önskad tjocklek lägg upp på ett vackert fat, servera med den goda såsen och ugnsrostad potatis och rotfrukter.


Föregående
Föregående

Rödvinssås

Nästa
Nästa

Dansk Fläskstek