Halländsk Långkål
Det här behöver du för 4 port.
1,5 kg färsk Grönkål
1 kuvert Mondana Skinka/Fläsk
5 dl Vatten
50 gr Smör
1,5 dl Grädde
1 msk Sirap
Vitpeppar ev. Salt
Gör så här
1. Skölj och repa av bladet från de grova stjälkarna.
2. Koka upp vattnet häll i Mondana Skinka/Pork lägg i grönkålen koka den mjuk i ca 30 minuter. En stor kastrull behövs.
3. Tag upp och låt rinna av. Krama ut så mycket vätska som möjligt när kålen kallnat. Hacka den grovt.
4. Fräs kålen i smör i stor stekpanna eller stekgryta.
5. Späd med grädden och smaksätt med peppar, lite sirap och eventuellt lite salt.
6. Låt puttra ihop så det blir en snabb stuvning.
Underbart gott på julbordet till skinkan och de små varma.