Gratinerad Löksoppa

Det här behöver du till 4 pers.

5 gula lökar ca 500 gr

1 liter vatten
2-3 msk Mondana Grönsaksfond
2 dl torrt vitt vin
1 msk japansk soja
2 msk smör till stekning
salt och nymalen svartpeppar

Gratinering
4 skivor vitt bröd
2 msk smör

2 dl gruyèreost, grovriven


Gör så här

Skala och skiva löken tunt. Fräs den mjuk i smör på medelvärme i en stor kastrull tills den fått lite färg utan att bli bränd, ca 10 minuter.

Rör om då och då.

Tillsätt vatten, grönsaksfond, timjan, lagerblad och vin. Låt sjuda under lock på svag värme i ca 25 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.

Värm ugnen till 250°, grill. Skär brödet i grova tärningar och fräs dem gyllenbruna i smör i en stekpanna. Fördela soppan i fyra ugnssäkra portionsskålar. Lägg i brödtärningarna och strö över osten. Gratinera soppan högt uppe i ugnen i ca 5 minuter eller tills osten fått fin färg.

Servera direkt.

Föregående
Föregående

Glaserade Revben

Nästa
Nästa

Viltgryta med svamp